Ukusna zdjela riže i povrća
Krastavci s zelenim začinima (peršin/kopar), mješavina kuhane riže, ukusni pire od graha!
Zdravi umak ili prilog – odluka je na vama.
Crna riža se kuha u kipućoj posoljenoj vodi otprilike 15 minuta. Zatim se ocijedi i ostavi da se ohladi. Basmati riža se priprema na isti način (kuha se otprilike 7 minuta). Dvije vrste riže se zajedno pirjaju na zagrijanom ulju.
Obični pire od graha može se koristiti kao zdravi umak ili prilog. Ova pire od bijelog graha, bogata proteinima, željezom i vlaknima, priprema se sa ukusnim temeljcem začinjenim češnjakom i kuminom.
Što će vam biti potrebno?
Kuhan grah. Najbolje je koristiti bijeli grah. (oko 800g)
Povrtni temeljac ¾ šalice
Češnjak. Može se koristiti svježi češnjak, ali umjesto toga može se koristiti češnjak u prahu (oko ½ žličice).
½ žličice kumina u prahu
¼ žličice soli ili po ukusu
¼ žličice crnog papra ili po ukusu
1 žlica biljnog ulja (plus dodatno za ukrašavanje)
Kumin. Dodaje finu notu arome i okusa.
Stavite sve sastojke, osim biljnog ulja, u srednji lonac i kuhajte na laganoj vatri otprilike 10 minuta, dok se većina tekućine ne ispari i ne upije u grah.
Ugasite vatru i dodajte biljno ulje. Zatim zgnječite grah gnječilicom za krumpir dok ne postane glatko.
Za posluživanje, pokapajte malo otopljenog biljnog ulja i ukrasite peršinom.