Pita od slatkog krumpira
Imamo još jedan novi recept sa slatkim krumpirom! Za pripremu smo koristili V6 rezač.
Sastojci Pita od slatkog krumpira:
korica
¾ šalice oraha
1 ¼ šalice integralnog brašna
1 ¼ šalice glatkog brašna, plus još za posipanje
2 žlice svježeg nasjeckanog timijana i/ili ružmarina
¾ žličice soli
¾ žličice svježe mljevenog papra
½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
7 žlica hladne vode
nadjev
700 g slatkog krumpira, oguljenog i narezanog na kriške debljine 1/4 inch
1 žlica plus 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
½ žličice soli
¼ žličice svježe mljevenog papra
1 ½ šalice tanko narezanog crvenog luka
1 šalica naribanog cheddar sira
1 veće bjeljanjka pomiješana sa 1 žličicom vode
1 žličica svježeg nasjeckanog timijana i/ili ružmarina
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Pripremite koru: Fino usitnite orahe u multipraktiku. U velikoj posudi pomiješajte integralno brašno, glatko brašno, 2 žlice timijana i/ili ružmarina, po 3/4 žličice soli i svježe mljevenog papra. Napravite udubljenje u sredini i dodajte 1/2 šalice ulja i vode. Postupno pomiješajte mokre sastojke s suhim sastojcima dok ne dobijete mekanu tijesto (izgledat će vlažnije od drugih vrsta tijesta). Mijesite tijesto u zdjeli dok se ne sjedini.
Oblikujte tijesto u disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak najmanje 15 minuta ili do 3 dana.
Pripremite nadjev: U velikoj posudi pomiješajte slatki krumpir, 1 žlicu ulja, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra. Raširite na tri četvrtine velikog lima za pečenje. U zdjeli pomiješajte luk sa 1 žličicom ulja. Ravnomjerno rasporedite na preostalu četvrtinu lima za pečenje. Pecite pita od slatkog krumpira 10 minuta. Izvadite iz pećnice. Smanjite temperaturu na 180 stupnjeva.
Na radnu površinu stavite papir za pečenje ili podlogu za pečenje koja se ne lijepi, lagano pospite brašnom i pospite brašnom i vrh