Vegetarijanska lazanja koju ćete htjeti jesti iznova i iznova!
🔻 Za 6 osoba:
- 1/2 pakiranja lazanja školjki
- 1 srednje velika patlidžan
- 1 srednje veliki luk
- 3/4 češnja češnjaka
- 2 konzerve umaka od rajčice (svaka 400 ml)
- 200 g smrznutog špinata
- 300 g mozzarelle
- 100-150 g sira
- Maslinovo ulje Bosiljak
- Sol
- Papar
- Šećer
🔻 Priprema: Operite patlidžan i narežite ga na kolutove iste veličine, debljine oko 0,5 cm, zajedno s korom. Zatim sve posolite i ostavite da odstoji. Sljedeći korak je umak: Fino nasjeckajte luk, zgnječite polovicu češnjaka i sve zajedno pirjajte na malo maslinovog ulja na laganoj temperaturi. Zatim dodajte umak od rajčice i 200 ml vode. Sve kuhajte oko 20 minuta i dodajte malo šećera (da neutralizirate prirodno kiselkasti okus rajčica), crni papar, sol i bosiljak. Kada je umak spreman, ostavite ga da se ohladi. U međuvremenu je patlidžan pustio vodu. Operite kolutove hladnom vodom i posušite ih. Pržite kolutove na malo maslinovog ulja u tavi dok obje strane ne dobiju lagano smeđu boju. Stavite kriške patlidžana na tanjur i prekrijte kuhinjskim papirom. Nakon što ispržite patlidžan, u istoj tavi s malo maslinovog ulja ispržite preostali češnjak (izgnječen) i špinat. Dodajte sol i papar. Složite sastojke u posudu za pečenje u sljedećem redoslijedu:
- Prvo umak
- Kora lazanje
- Patlidžan
- Umak
- Špinat
- Kriške mozzarelle
- Kora lazanje
- Patlidžan
- Umak
- Špinat
- Mozzarella
- Zadnji sloj su korice lazanje
Sve prelijte preostalim umakom, preko cijele lazanje ravnomjerno rasporedite naribani sir, pokrijte aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite 30 minuta na 180 stupnjeva, zatim uklonite foliju i pecite još 15 minuta. Savjet: Kore lazanje ne treba prethodno pripremati.