Tikvena lazanja
Listopad je Mjesec bundeve! One nisu samo ukusne, već su i bogate vitaminima i vrijednim sastojcima koji su dobri za naše zdravlje. Zato smo vam pripremili ukusnu tikvenu lazanju koju možete jednostavno pripremiti kod kuće!
Sastojci:
800 g tikve, narezane na kriške debljine 2 mm
1 vezica kadulje, listovi odvojeni, 1/2 nasjeckanih
1/2 šalice (125 g) rastopljenog ghee maslaca, plus dodatnih 1/4 šalice (60 g) ghee maslaca
1 poriluk, tanko narezan
4 češnja češnjaka, fino naribana
100 g kelja i crnog kupusa, bez peteljki, listovi sitno nasjeckani
270 g polusušenih rajčica, ocijeđenih i nasjeckanih
500 g svježeg sira
2 jaja, lagano razmućena
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kriške tikve s polovicom cijelih listova kadulje, 2 žlice ghee maslaca i 2 žličice soli i ostavite sa strane.
U drugoj zdjeli pomiješajte poriluk, češnjak, 2 žlice ghee maslaca i 1/2 žličice soli te ostavite sa strane.
U trećoj zdjeli pomiješajte kelj, crni kupus, rajčice i 1 žličicu soli. Lagano masirajte listove da omekšaju, a zatim ostavite sa strane.
U četvrtoj zdjeli pomiješajte svježi sir, jaja i nasjeckanu kadulju.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite posudu za pečenje zapremine 2 litre.
Za lazanju, rasporedite 1/3 smjese od poriluka na dnu posude, zatim dodajte sloj smjese od tikve, pa 1/3 smjese od svježeg sira. Prekrijte s 1/3 smjese od kelja, zatim ponovno slojem smjese od tikve. Ponovite ovaj postupak još dva puta, završavajući s preostalom smjesom od tikve. Premažite preostalim ghee maslacem.
Prekrijte lazanju papirom za pečenje i zamotajte u foliju. Pecite 1 sat i 30 minuta dok lazanja ne omekša. Zagrijte roštilj na najjače. Uklonite foliju i papir za pečenje te vratite lazanju na gornju policu pećnice. Pecite pod roštiljem 5-6 minuta, povremeno provjeravajući, dok površina ne postane hrskava.
U međuvremenu, zagrijte malo