Pečeni krumpiri s sirom
Krumpiri su uvijek ukusni, bilo da su kuhani ili prženi, čvrsti ili gnječeni. Imamo ukusnu varijantu koju svakako morate isprobati! Za ovaj recept koristili smo Vital Slicer.
Sastojci:
1 kg krumpira, oguljenog i tanko narezanog
2 žlice maslaca
1/3 šalice naribanog mozzarelle sira
1/3 šalice naribanog sira Asiago
1/3 šalice naribanog sira Gruyere
1/4 šalice svježe naribanog parmezana
1 veliki ljubičasti luk, sitno nasjeckan
1 žličica nasjeckanog svježeg timijana
sol i papar
2 šalice tučenog vrhnja
1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića
Priprema:
Stavite rešetku u gornji dio pećnice i prethodno je zagrijte na 220 stupnjeva. U maloj zdjeli pomiješajte nasjeckani luk, timijan, sol i papar. Promiješajte i ostavite sa strane.
U drugoj zdjeli pomiješajte naribanu mozzarellu, asiago i gruyere sir. U velikoj tavi koja je pogodna za pečenje u pećnici, zagrijte polovicu maslaca na srednje jakoj vatri. Dodajte polovicu narezanih krumpira i raširite ih po tavi.
Pospite 2/3 smjese od luka preko krumpira, zatim prelijte polovicu smjese sira preko toga.
Složite preostale kriške krumpira odozgo i pospite preostalom smjesom od luka. Prelijte tučeno vrhnje preko svega i dodajte muškatni oraščić. Kuhajte na štednjaku 5 minuta.
Premažite krumpire preostalim maslacem. Zatim pospite preostala tri sira odozgo i prekrijte parmezanom.
Stavite tavu u pećnicu i pecite dok krumpiri ne postanu zlatno smeđi, otprilike 25-30 minuta. Ostavite da odstoji 5 minuta prije posluživanja, a zatim ukrasite grančicom timijana.