Pečene jabučne ruže
Prosinac je radostan mjesec jer se svi pripremaju za Božić. Evo poslastice za vas koja ne samo da je ukusna, već i izgleda fantastično! Ovo su predivne jabučne ruže koje su vrlo jednostavne za pripremu. Za ovo smo koristili Borner Multi Peeler Set of 3.
Sastojci:
1 velika crvena jabuka, očišćena i vrlo tanko narezana
¼ šalice bijelog šećera
1 žličica mljevenog cimeta
1 list smrznutog lisnatog tijesta, odmrznutog
¼ šalice otopljenog maslaca
1 jaje
2 žličice vode
1 žličica šećera u prahu (opcionalno)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Namastite 2 male kalupe maslacem i pospite bijelim šećerom.
Stavite kriške jabuke na tanjur, preklapajući ih malo ako je potrebno. Zagrijte ih u mikrovalnoj pećnici na najjačoj snazi oko 45 sekundi dok kriške malo ne omekšaju. Pokrijte tanjur plastičnom folijom i kuhinjskom krpom.
U zdjeli pomiješajte šećer i cimet.
Razvaljajte list lisnatog tijesta na debljinu manju od 1/8 inča. Pomoću pizze rezača izrežite dvije pravokutnike veličine 3 x 12 inča. Sačuvajte preostale komade za neku drugu upotrebu.
Premažite tijesto otopljenim maslacem i pospite obilnom količinom cimet-šećera. Stavite kriške jabuke uzduž jednog dugog ruba tijesta, otprilike 1/4 inča izvan ruba tijesta, preklapajući ih malo. Preklopite donju polovicu tijesta preko kriški jabuke, stvarajući dugački “preklopljeni list” koji otkriva zaobljene rubove kriški jabuke.
U zdjeli umutite jaje i vodu. Premažite površinu tijesta smjesom jaja. Posipajte s još malo cimet-šećera ako želite.
Počevši od jednog kraja, ne previše čvrsto zarolajte tijesto, stvarajući oblik ruže. Zatvorite rolnu krajevima trake tijesta.
Stavite ruže u pripremljene kalupe. Posipajte ih malo više cimet-šećerom.
Stavite kalupe izravno na srednju rešetku prethodno zagrijane pećnice.
Pecite oko 45 minuta dok ne postanu lijepo smeđe. Izvadite kalupe iz peć