čips od povrća
Jesu li čips od povrća zaista zdraviji od običnog krumpirovog čipsa?
Gotovi čips od povrća iz supermarketa obično se ipak prže i stoga rijetko su niži po kalorijama ili mastima. Rješenje za pripremu čipsa od povrća brzo i jednostavno je s Borner Crispymakerom.
Sastojci za čips:
2 mrkve
2 krumpira
2 cikle
2 batata
Sastojci za umak od rajčice:
1 rajčica
1 češanj češnjaka
1 žličica maslinovog ulja
½ žličice svježeg timijana
Sol
Papar
Sastojci za cheddar umak:
180 g cheddara
250 ml mlijeka
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
1 prstohvat soli
Priprema:
Temeljito operite neoguljeno povrće.
• Sada ga narežite na tanke ploške.
• Napunite Multimaker vodom i ledom, stavite narezano povrće unutra i ostavite 30 minuta da se škrob ispusti.
• Zatim stavite povrće na upijajuću krpu i drugom krpom obrišite višak vlage sa povrća.
• Povrće stavite odvojeno na Crispymaker i stavite u mikrovalnu na 700 W oko 4-4.5 minute.
• Poslužite čips s umakom od rajčice i/ili cheddar umakom.
Priprema umaka od rajčice:
• Stavite ulje u tavu i kada se zagrije, prepržite češnjak.
• Istovremeno možete naribati rajčicu.
• Kada češnjak postane zlatno smeđi, dodajte naribanu rajčicu, sol i dobro promiješajte.
• Dovršite umak s aromatičnim timijanom.
Priprema cheddar umaka:
• Rastopite maslac u tavi i dodajte brašno.
• Miješajte 2-3 minute dok smjesa ne dobije zlatno smeđu boju.
• Zatim dodajte mlijeko i ponovno promiješajte.
• Čim umak zgusne, maknite tavu s vatre, dodajte cheddar i sol te dobro promiješajte.